Skriftserien

Om arkitektur, båtbygging, kirkekunst og Holm-familien

Stiftelsens skriftserie avspeiler vårt engasjement for kunst og kultur, i tillegg til vårt ønske om å holde minnet om Kjell Holm og hans familie høyt i ålesunderes bevissthet. Første utgivelse kom i 2010, og siden har det kommet nye skrifter jevnlig.

Selv om vi kaller det en skriftserie, er ikke dette en serie der bøkene har fått samme format og utstyr. De er alle forskjellige. Format og utforming er tilpasset hver utgivelse og valgt ut fra skriftets innhold og egenart.

Alle skrifter er egeninitierte, og stiftelsen er ikke et bokforlag hvor man kan henvende seg for å få publisert manuskripter.

Under kan du lese mer om hvert enkelt skrift, med det nyeste skriftet øverst i rekken. De fleste av skriftene kan fås ved henvendelse til sekretariat@stiftelsenkjellholm.no.

Skrift nr. 13. Utgitt 2020

I 2020 åpnet Stiftelsen Kjell Holm et lite Holm-museum i sine lokaler i Molovegen 12.

Utstillingen forteller både om Holm-familiens forretningsvirksomhet og om familiens liv i Ålesund.

I Holm-museet vil man også kunne se noen av Holmfamiliens private fotografier som dokumenterer livet i familiens private sfære, både i villaen i Fjellgata 75 og andre steder som betydde mye i Holmslektas liv.

Som en guide for besøkende til museet, har stiftelsens tidligere nestleder Kjell Skorgevik forfattet et skrift som gir bakgrunn og forteller historien bak gjenstander i utstillingen.

Skriftet er tilgjengelig for besøkende til Fiskerimuseet og vil også være et nyttig redskap for medlemmene av Ålesund Guideforening.

Skrift nr. 12. Utgitt 2019

I 2019 markerte Stiftelsen Kjell Holm at det var 100 år siden Kjell Holm ble født og 25 år siden han etablerte stiftelsen som bærer hans navn.

Som en del av markeringen utga stiftelsen et skrift som oppsummerte virksomheten gjennom 25 år. Skriftets forfatter var styrets daværende nestleder, lokalhistoriker Kjell Skorgevik.

I skriftet beskrives stiftelsens store og sentrale prosjekter, samtidig som det inneholder en komplett liste over alle virksomheter som til da hadde mottatt støtte fra stiftelsen. Skriftet forteller også om Kjell Holm og hans familie, og gjengir også minneordet Sunnmørsposten publiserte ved hans død.

Skrift nr. 11. Utgitt 2018

Den tredje av Kjell Skorgeviks bøker om Holm-familien tar for seg Aksel Holm, og spesielt hvordan han ble behandlet i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig.

Aksel Holm var tysk konsul i Ålesund ved krigsutbruddet, og han ble anklaget for ikke å ha lagt ned det tyske konsulatet da Norge ble angrepet. På vegne av fylkesmann Trygve Utheim tok han som tysk konsul og som eneste nordmann mot den tyske divisjonen som besatte Møre og Romsdal i mai 1940. Hans stilling som formidler mellom tyske og norske myndigheter skapte usikkerhet om hans ståsted, og han ble mistenkeliggjort både av Gestapo og såkalte gode nordmenn.

Holm ble arrestert rett etter frigjøringen, men døde før rettssaken mot ham skulle opp i 1947. Familien opplevde det som både urettferdig og som en tragedie at Aksel Holm aldri fikk prøvd sin sak for retten. Dermed fikk han aldri heller muligheten til å få sin sak vurdert og eventuelt bli frikjent.

Denne boken ble gjort mulig da Landssvikarkivet ble åpnet i januar 2015. Boken bygger utelukkende på kilder i Landsvikarkivet. Holms sak er hovedkilden, og kildematerialet er på flere tusen sider. Noen få andre landssviksaker kaster også lys over hans situasjon.

Skrift nr. 10. Utgitt 2018

Med utgivelsen av boka om «Bankskøyta Prosjektet» av Morten Hesthammer, er bankskøyteprosjektet, Stiftelsen Kjell Holms største prosjekt fullført. Boka følger og dokumenterer det unike håndverksarbeidet som ble gjort da bankskøyta “Storeggen av Aalesund” ble bygget som en tro replika av tidligere tiders bankskøyter.

Skrift nr. 9. Utgitt 2017

500 SKØYTER OG 800 SKIPPERE I BOKFORM

På Sunnmøre ble det bygget over 300 av dem, men tiden innhentet hver eneste en. Stiftelsen Kjell Holm har dokumentert historien om bankskøytene – båttypen som brakte fisk og velstand til Ålesund.

Det er lokalhistoriker Knut Maaseide som har skrevet boken «Bankskøytene – historien», med detaljerte opplysninger om 500 seilbåter, 80 redere og 800 skippere fra en 50-årsperiode frem til 1910.

Stiftelsen Kjell Holm er utgiver av boka, som inngår som en del av stiftelsens skriftserie.

– Et hull i den norske maritime historia er nå tettet. Dette er ei herlig, vakker og underholdende bok om skøytene som dannet grunnlaget for Ålesunds vekst og Sunnmøres maritime industri, sa styreleder Marianne Roald Ytterdal til Sunnmørsposten da boka ble lansert på Fiskerimuseet i Ålesund 29. november.

Skrift nr. 8. Utgitt 2017

Brødrene Kjell og Aksel Holm vokste opp i Ålesunds mest velstående familie og levde på mange vis et privilegert liv i luksus.

I bind to av Kjell Skorgeviks bøker om Holm-familien er det de to brødrene som står i fokus. Aksel var yngste bror, men det var han som stod klar til å ta over familiens forretningsvirksomhet da han døde i en flyulykke.

Det ga Kjell Holm en annen rolle og et annet livsløp enn han hadde tenkt. Boken beskriver blant annet brødrenes periode i USA, der Kjell blant annet traff og ble forlovet med den norske filmstjernen Sonja Henie.

I sin anmeldelse i Sunnmørsposten, skrev Harald Kjølås blant annet: “Den grundige innføringa i det jetsett-livet dei to brørne fekk oppleve blant stjernene i USA, er spennande lesing, og boka utfyller kunnskapen om to personar som er viktige i Ålesunds historie.”

Skrift nr. 7 Utgitt 2016

Boken er første bind av tre om forretningsdynastiet Holm og dets virksomhet i Ålesund.

Lokalhistoriker Kjell Skorgevik har skrevet boka «Familien Holm på Molja. 100 år med tønner, tran, olje og vitaminer.»

– Stiftelsen Kjell Holm er en viktig støttespiller for kulturell og frivillig virksomhet i byen Ålesund. Vi har ønsket å fortelle hva slags næringsvirksomhet som la grunnlaget for den kapitalen stiftelsen i dag forvalter, forteller Skorgevik.

Svaret på dette ligger flere generasjoner og mange tiår tilbake, og i sitt arbeid med boka har Skorgevik funnet nytt og ukjent stoff om familien.

– Holm-familien satte sitt preg ikke bare på næringsliv og eiendommer på Brunholmen, men skapte arbeidsplasser og aktivitet som kom hele byen til gode gjennom fire generasjoner. Denne boka handler om både familiens forretningsliv og privatliv, sier Skorgevik.

Skrift nr. 6. Utgitt 2015

Molovegen har vært et sentralt område for Holm-familiens utvikling fra håndverkerslekt til et forretningsdynasti.

I denne boka tar forfatter Kjell Skorgevik for seg området der bøkkermester Aslak Holm slo seg ned i 1870-åra, i området som Ålesund valgte som sitt tusenårssted i 2000.

I sin anmeldelse skrev Harald Kjølås i Sunnmørsposten:

“Kjell Skorgevik har i denne boka tatt for seg historia til Molovegen heilt tilbake til 1840-åra, nærast hus for hus. Det er ein særs grundig dokumentasjon om viktige hus og eit viktig bygningsmiljø som ikkje brann opp i 1904, Kjell Skorgevik presenterer gjennom denne boka. Byen er han takk skuldig.”

Skrift nr. 5. Utgitt 2014

Denne boka tar for seg kunstneren Håkon Blekens bidrag til utsmykningen av Spjelkavik kirke. I tillegg til å fortelle om Håkon Bleken som kirkekunstner, gir boken også en innføring i den religiøse og bibelhistoriske bakgrunnen for de 98 motivene Bleken har malt med 12000 glassbiter.

I Sunnmørsposten skrev anmelder Harald Kjølås:

“Boka om det som vel må kallast Håkon Blekens hovudverk om kyrkjekunst, glasmåleria i Spjelkavik kirke, er blitt ei særs vakker bok. Eit verdig monument over stor kunst og ein stor kunstnar. Som utgivar er det all grunn til å takke Stiftelsen Kjell Holm for dette bidraget til Ålesunds og norsk kunsthistorie.”

Skrift nr. 4. Utgitt 2013

Dette skriftet ble utgitt for å fremme interessen for en båttype særpreget for Ålesund. Et prøvefiske som svenskene gjorde på Storeggea i 1861 inspirerte handelsmenn i Ålesund til å bygge de første norske bankskøytene i 1861/62 på Haasted-verftet i Skutvika.

Knut Maaseide og Ørnulf Opdahl laget denne boken som bakgrunn for Stiftelsen Kjell Holms prosjekt om å bygge en replika av en bankskøyte.

Boka er rikt illustrert med foto, tegninger og malerier fra Aalesunds Museum.

Skrift nr. 3. Utgitt 2012

Ålesund fengsel er et av landets eldste, og som soningsinstitusjon er det fraløpt av tiden. Men som en tydelig del av byuttrykket i Ålesund, har det en viktig plass.

I utgiverens forord skriver styreleder Ørnulf Opdahl blant annet:

Moldenseren Knut Even Isaksen hadde som barn mange sommeropphold hos sine slektninger i Ålesund, og han merket seg tidlig fengselsbygningen som han her skriver historien til. Som student hadde han ferievikariater i noen fengsler. Gjennom lang tid har han besøkt fengsler rundt om i landet og tatt bilder, ofte av gjenstander og inventar som ikke lenger er i bruk i norske fengsler. Han har også samlet billedmateriale til bruk i publikasjoner. Isaksen har tidligere levert bidrag til fengselsvesenets historie.

Skrift nr. 2. Utgitt 2011

De kjente hverandre fra leiren og møttes i bystyresalen. Speideren var lederfabrikken i Ålesund og fortjente en bok, mener forfatteren Kjell Skorgevik.

Disse menneskene hadde et felles grunnlag og noen felles verdier som de dyrket fram i speideren. Speideren var skole for dem, og de gikk gradene og lært å ta ansvar. Og de hadde kanskje lettere for å forstå hverandre enn folk som ikke hadde vært med, sier Skorgevik.

Boka ble, sumbolsk og naturlig, lansert på Ynglingen i Parkgata 14, lokalet der speiderguttavdelingen ble startet i sin tid. Den inneholder nærmere 2000 navn på mennesker som har vært innom ålesundsspeideren. Kildematerialet har stort sett vært speiderens egne skriftlige protokoller, og boka er rikt illustrert, blant annet med hjelp fra Aalesunds Museum.

Skrift nr. 1. Utgitt 2010

Ålesund kirke fortjente en bok, og Stiftelsen Kjell Holm tok oppgaven. Det var naturlig, ikke minst fordi kirka på Aspøya og familien Holm på mange vis er knyttet sammen.

Forfatter Kjell Skorgevik og fotograf Bjørn Halvorsen forteller historien om planleggingen og byggingen av kirkebygget, med store linjer og interessante detaljer. Mye av dagens utsmykning, samt det store orgelet, var gave fra Aksel Holm og hans familie.