Kulturpris

Stiftelsen Kjell Holms Kulturpris tildeles personer eller organisasjoner knyttet til Ålesunds kulturliv.

Prisen kan enten gis som en konkret håndsrekning til talentfulle utøvere som skal utvikle seg videre, eller som en hedersbevisning til personer eller virksomheter som har nedlagt stor og fortjenestefull innsats.

Kulturprisen deles vanligvis ut på Stiftelsens dag, 13. august, som også er datoen da Kjell Holm ble født. Den første kulturprisen ble delt ut i 2010, og er blitt delt ut hvert år siden. Under finner du alle mottakerne av Stiftelsen Kjell Holms kulturpris.

Magne Fremmerlid mottaker av Stiftelsen Kjell Holms kulturpris 2023

Operasanger Magne Fremmerlid mottok Stiftelsen Kjell Holms kulturpris for 2023. Med mer enn 70 roller på repertoaret, er han ettertraktet på operascener over hele Europa.

“«Stiftelsen har selvsagt lagt vekt på den lange og suksessrike karrieren til årets vinner. Men like mye har vi vektlagt hans store hjerte for å bringe kunst av høy kvalitet til fødetraktene sine,» heter det i begrunnelsen for tildelingen av prisen på 300 000 kroner.

Under prisutdelingen på KHÅK, på Stiftelsens Dag 13. august, trakk styreleder Ingvild Vartdal spennet i lokale bidrag fra Fremmerlid: Kammeroperaen «Ridder Blåskjegg» i Ålesund kirke, årlig deltakelse på Fjord Cadenza-festivalen, og i 2022 kafekonsert på Baker Walderhaug under Stiftelsens Dag.

– Han er alltid velvillig og samarbeidsvillig. Der er ingen kunstnernykker å spore, og det høye musikalske nivået ledsages av stor personlig varme og en rungende latter, sa Vartdal under utdelingen.

Sigrid mottaker av Stiftelsen Kjell Holms kulturpris 2022

Artisten Sigrid Solbakk Raabe er tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris for 2022. Sigrid får prisen på 300 000 kroner for hennes store prestasjoner som låtskriver og artist, og for verdier og holdninger som gjør henne til et flott forbilde for unge mennesker over hele verden.

I styrets begrunnelse heter det at Sigrid Solbakk Raabe fra Kolvikbakken i dag er en av de sterkest lysende stjernene på pophimmelen, med stor suksess både som liveartist og plateartist. Samtidig understreket styret at Sigrids musikalske og artistiske prestasjoner bare er én del av styrets begrunnelse for tildelingen.

“I tillegg har vi lagt vekt på hvor tydelig Sigrid kommuniserer sunne og gode verdier,” sier styret og trekker blant annet frem hvordan Sigrid har valgt å bruke artiststatusen sin til arbeid for viktige saker, som klimakampanjen TED Countdown, sammen med blant andre Al Gore, pave Frans og prins William.

Sebastian Foss Solevåg mottaker av Stiftelsen Kjell Holms kulturpris 2021

VM-vinner og toppalpinist Sebastian Foss Solevåg er tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris for 2021, på 300 000 kroner. .

– Foss Solevåg er et eksempel på kraften som ligger i hardt arbeid og uoppslitelig pågangsmot. Han gikk ikke til topps i første forsøk. Heller ikke i andre. Men til slutt fikk han uttelling for mange og seine kvelder i bakken og for de utallige timene med styrketrening, utholdenhet og spenst. Årets mottaker et eksempel til inspirasjon og etterfølgelse, ikke bare på grunn av resultatene han har oppnådd, men også for veien han gikk for å komme dit. Han måtte kjøre 89 renn i verdenscupen, fire i OL og fem i VM før han kunne strekke armene i været for sin første seier i verdenscupen, 17. januar i år. En måned senere, kunne han igjen heve armene, som VM-vinner i en ulidelig spennende slalåmkonkurranse – den første nordmann til å vinne VM-gull i grenen siden Tom Stiansen i 1997! At han i samme VM også var med å hente gull hjem til Norge i lagkonkurransen, gjorde sesongen komplett, sa styreleder sIngvild Vartdal da hun overrakte kulturprisen til Foss Solevåg.

Foto: Peder-Otto Dybvik

Astrid Overaa mottaker av Stiftelsen Kjell Holms kulturpris 2020

Kjell Holm ga sin kulturpris for 2020 til skuespiller og kulturarbeider Astrid Overaa (til høyre) Tildelingen skjedde på Stiftelsens Dag, 13. august, på et arrangement på KHÅK.

Prisen på 200 000 kroner ble overrakt av stiftelsens styreleder, Marianne Roald Ytterdal (til venstre). I begrunnelsen sier stiftelsens styre:

«Astrids årelange og allsidige innsats for kulturen i Ålesund, fra barneteater til dypt alvorlige drama, fra viser til rock, fra monologer til filmroller. Ordet ‘multikunstner’ dekker ikke en gang en brøkdel av de prosjektene og rollene og initiativene Astrid har tatt i løpet av sine mange år som kulturarbeider på alle nivå i og utenfor Ålesund.»

«Stikkord som Teaterfabrikken, Jugendteateret, Astrids barneteater, S-M-XL, Serveringsteateret, er alle resultater av en grensesprengende fantasi når det gjelder hva som er mulig å få til.»

Foto: Peder-Otto Dybvik

Elisabeth Teige mottaker av kulturprisen

Kjell Holm har gitt sin kulturpris for 2019 til sopranen Elisabeth Teige. Tildelingen skjedde på festforestillingen i forbindelse med stiftelsens 25-årsjubileum i Arbeiderforeningen 13. august.

på 200 000 kroner ble overrakt av stiftelsens styreleder, Marianne Roald Ytterdal. I begrunnelsen sier stiftelsens styre:

“Elisabeth Teige begynte som musikkinteressert ungdom her i omegnen, men det tok flere år og mange instrumenter og grublerier før hun fant ut at operafaget var tingen. I disse første årene etter at hun hadde bestemt seg, hadde stiftelsen gleden av å støtte dagens kulturprisvinner ved flere anledninger, og vi begynte også å følge hennes karriere. Elisabeth Teige sendte alltid gode, vel begrunna søknader.

I dag er Elisabeth Teige en dramatisk sopran som er etterspurt på flere av de store europeiske scener, og stiftelsen ønsker Elisabeth Teige hell og lykke til i sin videre karriere.”

I oktober 2019 har Teige sin rolledebut i tittelrollen i Puccinis opera Turandot, og i 2020 får hun sin debut ved Wagnerfestspillene i Bayreuth, som Gutrune i operaen Götterdämmerung.

Foto: Peder-Otto Dybvik

Momentium-fettere får Stiftelsen Kjell Holms kulturpris 2018

Stiftelsen Kjell Holm tildelte sin kulturpris for 2018 til de to fetterne Ante Giskeødegård og og Lars Berg Giskeødegård, hjernene og hjertene bak selskapet Momentium.

Prisen på 300 tusen kroner ble overrakt under arrangementet Stiftelsens Dag, som ble arrangert i KHÅK i Ålesund sentrum 5. september.

I begrunnelsen sier stiftelsen at de to får prisen for deres eventyrlig entusiastiske innsats for et mangfoldig musikk- og kulturliv i stifteren Kjell Holms fødeby Ålesund.

Momentium holder til på Giske utenfor Ålesund, i Øygardshamna, og ble etablert i 2008. Selskapet og dets gründere har satt spor i det lokale kultur- og uteliv, spesielt med sine fire festivaler; Ålesund Live, Sommerfesten på Giske, Jugendfest og Minijugend, som alle finner sted på Sunnmøre.

I tillegg er Momentium sentral i driften av Ocean Sound Recordings på Giske, Øygardshallen på Giske, Terminalen Byscene og Molo Brew i Ålesund sentrum. I 2018 kom også den foreløpig siste, lokale tilveksten; restaurant- og kulturhuset Bro på Hellebroa midt i byen.

I sin begrunnelse sier stiftelsens styre:

«Ante og Lars er søskenbarn som både gjennom felles musikalsk familiearv og felles interesser har utviklet en prosess som startet som hyggelige fjørefester på øya Giske, til å bli et stort kulturløft som inviterer til glede og musikkopplevelser, møteplasser og festivalfeber i byen.

Styret i Stiftelsen Kjell Holm håper at årets kulturpris på Kr 300.000,-

vil inspirere til videre utvikling, og være med på å støtte opp om den entusiasmen og virketrangen disse to har lagt for dagen gjennom flere år. Styret i stiftelsen ønsker at kulturprisen, som er en personlig pris, vil gjøre det mulig for mottakerne å ta en pust i bakken og kanskje la seg inspirere av opplevelser utenfor egen virksomhet. Det er en særlig glede å kunne gratulere så positive og sterke gründere som disse to, Ante og Lars. Deres innsats er enestående både i intensitet og omfang, og prisen er ment å virke som en påskjønnelse og et insitament til fortsatt aktiv deltakelse i Ålesunds musikk- og kulturliv. Det er en høyst fortjent pris!»

Forfatteren Nils-Øivind Haagensen er tildelt Stiftelsens Kjell Holms kulturpris for 2017

Tildelingen skjedde på markeringen av Stiftelsens Kjell Holms dag 22. august.

Nils-Øivind Haagensen, som er født og oppvokst i Ålesund, regnes i dag som en av landets fremste samtidslyrikere, og representerer en viktig stemme for sin generasjon. Han har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen og har også studert sammenlignende politikk og religionsvitenskap.

Haagensens særegne poetiske stemme hevdes å være et produkt av hans selvbiografi – med oppvekst i Ålesund på 1970- og 1980-tallet, og utdannelse i litteraturvitenskap i Bergen på 1990-tallet; fra tilværelsen som innflytter fra nordvestlandet til Dælenenga i Oslo, og fra hans mangeårige arbeid som forfatter og kulturjournalist i avisa Klassekampen. Ålesund og erfaringer og opplevelser fra by og omegn, kan slik sies å stå sentralt i hans forfatterskap.

Allerede som student publiserte Haagensen dikt i Cappelens debutantantologi ”Signaler”, en antologi-serie han senere var medredaktør for. Haagensen hadde sin debut med diktsamlingen ”Hender og hukommelse” i 1998, og har senere publisert en rekke diktsamlinger, romaner og essays.

I 2004 ble han tildelt Sult-prisen for sitt forfatterskap. I den forbindelse skrev juryen at han utviklet seg i retning av å utforske randsonen for hva vi kaller lyrikk. Dette ved å veksle mellom poetiske og fortellende partier. Hele tiden i et muntlig språk som tøyer våre oppfatninger av hva et dikt er.

For samlingen ”God morgen og god natt” ble han i 2013 innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. Ålesund fikk gleden av å høre opplesning fra dette verket under teaterfestivalen. Senere bidro Haagensen sammen med pianisten og komponisten Dag-Filip Roaldsnes med et bestillingsverk, som ble framført under festivalen i 2016. Haagensen var også festivalkunstner under teaterfestivalen i 2008, og bidro med opplesninger og kurs i 2010. Slik har Nils-Øivind Haagensen vært en mangeårig og aktiv deltaker i Ålesunds kulturliv.

Styret i Stiftelsen Kjell Holm håper at årets kulturpris på kr 200.000 vil inspirere til fortsatt kunstnerisk utvikling i Nils-Øivind Haagensens forfatterskap. Styret håper også at prisen kan virke som et forsterkende insitament til fortsatt aktiv deltagelse i Ålesunds kulturliv; hans stemme er et viktig og velkomment innslag i byens mangfoldige kulturvev.

Musikeren Hedvig Mollestad Thomassen er tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris 2016

Tildelingen skjedde på markeringen av Stiftelsens Dag, på Kjell Holms fødselsdag 13. august.

I sin begrunnelse for tildelingen av prisen på 300 000 kroner, sier styret i stiftelsen blant annet:

“Gjennom sin eksperimentelle og selvstendige tilnærming til musikken har hun skapt sitt helt spesielle musikalske uttrykk. Musikken er inspirert av 70-tallets heavyrock, men skaper en særegen musikalsk miks av element blant annet fra fri jazz og progressiv rock, noe musikeren selv har definert som utadrettet og progressiv instrumental rock. Ifølge kritikere har hun for lengst spilt seg inn i sjiktet av landets aller beste gitarister uansett sjanger, og med stor bredde i repertoaret. Både for albumene og konsertene har hun oppnådd stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse.”

Mollestad Thomassen la grunnlaget for sin musikalske interesse og utvikling i Ålesund, og etablerte her viktige samarbeid med andre musikere. Hun var med på å etablere Ungjazz i byen, og har senere spilt på en rekke arrangement i Ålesund. Etter endte musikkstudier spilte Hedvig Mollestad Trio sin aller første konsert i byen, og releasekonserten for deres andre album var på Arbeideren. Senest spilte hun sammen med Jarle Bernhoft under Ålesund Live 2016, og bidro også under Høstscena 2016.

Stiftelsen Kjell Holms kulturpris for 2015 til Aggregat Atelierfelleskap

Bakgrunnen for tildelingen er deres langvarige, inkluderende og positive innsats for både å skape og opprettholde et mangfoldig og inspirerende miljø for og av bildende kunstnere. Gjennom etableringen av atelier og produksjonsverksted for grafikk og silketrykk, med kursing og demonstrasjoner, har Aggregat i en årrekke vært en viktig og pulserende del av det utøvende kunstnermiljøet i Ålesund. En nyskapende multimedia-lab, med produksjon av bilder og lyd i et digitalt formspråk har medført en kraftig utvidelse av repertoaret. Blant fellesskapets mange initiativer og prosjekter kan nevnes Moving, Murum og Aggregat with Friends.

Styret i Stiftelsen Kjell Holm håper at årets kulturpris på kr 500.000 vil inspirere til videre utvikling. Vi ønsker å være med på å støtte opp om den nødvendige dristighet som vi tror er en viktig del av en så intens og omfattende virksomhet som den kunstnerne i Aggregat Atelierfellesskap i en årrekke har klart å opprettholde.

Kunstnere tilknyttet Aggregat Atelierfellesskap i 2015 er: Karin Augusta Nogva, Hilde Rosenberg Bamarni, Simon Wågsholm, Chris Rønneberg, Camilla Kloster og Stine Walderhaug.

Knut Maaseide – lærer og allsidig kulturarbeider tildelt Stiftelsen Kjell Holms Kulturpris for 2014

Knut Maaseide ble født i Ålesund i 1944 og vokste opp i Røysegata.
Han har utdannelse som lærer/adjunkt og har tilbrakt det meste av sin yrkeskarriere i ungdomsskolen i Ålesund. Som lærer drev han med kulturformidling for byens ungdom ved å dra byen og lokalhistoria inn som et integrert ledd i undervisninga.

Han har stått på scenen i flere revyer som er satt opp i Ålesund og har med innlevelse sunget bypatriotiske viser om Hellebroa og Rundskue. Han har opptrådt med Hartvig Kirans viser om Ola og Mariann, Nykleholmen og Sjømanns Kvile.

Som lokalhistoriker har han bidratt med artikler i tidsskrifter og han har forfattet egne bøker. Bl.a. har han skrevet om Hartvig Kiran og visene hans, og om skipsverft og skipsbygging i Ålesund i eldre tid. Videre har han skrevet Ålesund havnevesens historie og Ålesund Seilforenings historie, både ved 75- og 100-årsjubileene.

Knut Maaseide har vært aktiv i flere av byens foreninger/organisasjoner. Han har hatt en rekke tillitsverv i Ålesund Seilforening og i bortimot 25 år var han styremedlem/formann i Aalesunds Museum.

Maaseide sluttet i skoleverket da han ble engasjert av Ålesund kommune som prosjektleder for Tall Ships’ Race-arrangementet i 2001. Deretter ble han tilsatt som daglig leder for Atlanterhavsakvariet på Tueneset.

Uten prisvinnerens hjelp og assistanse, uten hans kunnskap om byhistorie og båtbygging, kunne Stiftelsen Kjell Holm ikke ha gått i gang med bygging av ei bankskøyte.

Vi gratulerer med kulturprisen !

Kunstneren Eva Eklöf Mørkeset ble tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris i 2013

Etter endt skuespillerutdannelse i Danmark og England, har Eva Mørkeset hentet inspirasjon og oppgaver i flere forskjellige teatermiljø.

I Samovarteaterets oppsetning av Berthold Brechts «Mor Courage» spilte hun den krevende hovedrollen: «En voldsom Mor Courage» ifølge en av kritikerne.

I London, hvor Eva Mørkeset bodde i en årrekke, jobbet hun som skuespiller innen film, tv og teater og var også kunstnerisk leder for teatergruppene Comeinandsitdown TC og Heightened Reality. Etter hjemkomsten til Ålesund, arbeidet Eva Mørkeset ni år ved Jugendteateret. De siste fire årene har hun vært kunstnerisk leder for Teateret Vårt sin avdeling for barne- og ungdomsteater i Ålesund: «Barneteateret Vårt».

I kulturprisens tildelingsbrev skriver stiftelsens styre:

«Styret i Stiftelsen Kjell Holm har den glede å gi stiftelsens kulturpris 2013 til kunstneren

Eva Eklöf Mørkeset:

For hennes dristige valg da hun i unge år søkte seg ut for å lære seg faget, slik godt skuespill krever, for hennes mangeårige virke på de britiske skrå bredder, og for at hun deretter har valgt å komme tilbake og dele talent og erfaringer med oss. Dette har kommet unge og gamle, både bysbarn og nabobarn, til gode – senest gjennom det kunstneriske lederskapet av «Barneteateret Vårt» som er plassert i Ålesund.

Styret håper at årets kulturpris på kr 300.000,- vil bidra til å gi skuespiller, oversetter, instruktør og barneteaterleder Eva Eklöf Mørkeset muligheten til å utforske enda flere sider ved teaterverdenen, at hun slik får muligheten til å la seg inspirere, for så å komme tilbake og dele med sitt publikum nye og mangfoldige skatter fra teateret spennende speilverden.

Vi gratulerer!

Forfatter Sunniva Relling Berg ble tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris i 2012

Forfatteren Sunniva Relling Berg (f. 12.1.1988) fra Hatlane i Ålesund, bor og studerer i Bergen og ble i 2012 tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris.

Relling Berg debuterte høsten 2011 på Samlaget med boka «Utfor», en spenningsroman for ungdom. Sunniva Relling Berg vokste opp i Hatlane i Ålesund, og har dermed hatt bokmål som sitt hovedmål, men valgte nynorsk som sin forfatterstemme. Dette har, ifølge forfatteren selv, hatt en forløsende effekt i og med at språket dermed har utfoldet seg i en mer muntlig og moderne retning.

Boka ”Utfor” mottok i 2012 to nominasjoner:

– Brageprisen for debutanter innen barne- og ungdomslitteratur, og

– Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomsbøker.

Forfatteren bor, studerer og arbeider i Bergen. Hun skriver språksikkert og modent om ungdom i livets mangfoldige overgangsfaser. Sunniva Relling Berg viser i boka ”Utfor” både øre og blikk for dialoger og situasjoner som ofte vekker gjenkjennelsens klang hos leseren.

Styret i Stiftelsen Kjell Holm håper at kulturprisen på kr 300.000,- vil bidra til at forfatteren kan få styrket sitt arbeidsrom, slik at vi også i framtida kan få glede oss over hennes stilsikre formuleringsevne og observante betraktninger.

Vi gratulerer!

Orienteringsløper Olav Lundanes ble tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris i 2011

Orienteringsløper Olav Lundanes (f. 1987) fra Eikenos i Ålesund ble i desember 2011 tildelt Stiftelsen Kjell Holms Kulturpris.

Lundanes representerte Emblem IL fram til 2003. I dag er han medlem av Halden SK. Lundanes er heltidsutøver. Går det som han vil, kan han være det i 10 år framover.

I oktober 2011 vant Lundanes Kongepokalen. Kongepokalen er det største som kan vinnes i norsk orientering. En måned senere ble han ved den nasjonale orienteringsgallaen i Halden kåret til ”Årets orienteringsløper”.

Olav Lundanes har en sportslig CV som inneholder medaljeplasseringer både nasjonalt og internasjonalt.

Som juniorutøver har han 11 NM i perioden 2004-07 og i junior-VM har han to bronse, tre sølv og fire gull-medaljer.

Som seniorutøver har Olav Lundanes gode plasseringer både i norgescup og verdenscup samt i klubbstafetter. Han er Norgesmester åtte ganger og har VM-gull i langdistanse, to sølv i stafett og en bronse på mellomdistanse.

Vi gratulerer!

Dirigent Rune Bergmann ble tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris i 2010

Rune Bergmann har sin utdannelse fra Sibeliusakademiet i Helsinki , hvor han tok sin diplomeksamen under professor Leif Sagerstam, og hvor hans debutkonsert fikk den høyest mulige poengsum fra juryen.

Han har også tatt ytterligere spesialisering i dirigering av både kor og orkester ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under professorene Jin Wang, Anders Eby og Jorma Panula.

Bergmann har arbeidet med flere store orkester som : Kuopio Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, Karlskrona Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester, Ålesund Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester og Mainfranken Theater Würzburg.

Rune Bergmann er gjesteprofessor ved Universitetet i Oslo og har medvirket ved flere CD-innspillinger. Han har bred erfaring både innenfor klassisk musikk og jazz, og samarbeider med både kjente solister og orkestre.

Av mer lokale engasjement kan nevnes prosjekter med Ålesund Symfoniorkester, Aalesunds Ungdomsmusikkorps, Ålesund orkesterskole og Ålesund kammerkor.

Som eneste kvalifiserte fra Skandinavia, deltok Rune Bergmann som en av 30 deltagere i den prestisjefylte Malko Competition for Young Conductors 2009. Prestasjonen resulterte i engasjement med Oslo Filharmonien og kontrakt med Bolero Artists Management, hvor Bergmann nå befinner seg under dirigenten Kurt Masur veiledning. Masur har i en årrekke vært sjefsdirigent for både London Philharmonic og New York Philharmonic, og at sunnmøringen Rune Bergmann nå får anledning til å være læresvein under ”Maestro Masur” er en stor og sjelden mulighet for en begavet ung dirigent.

Styret i Stiftelsen Kjell Holm har derfor besluttet at dirigent og orkesterinspirator Rune Bergmann skal være det første talentet som mottar stiftelsens påskjønnelse i form av et stipend på kr 300.000. Noen ganger kreves det midler for å kunne ta imot tilbud, og det er styret i Stiftelsen Kjell Holms hensikt å tre støttende til når nettopp en slik anledning åpner seg. Vi ønsker Rune Bergmann lykke til med hans videre musikalske utvikling, og håper at denne støtten på lengre sikt vil komme det ålesundske konsertmiljøet til gode.

Vi gratulerer!

Rune Bergmann debuterer med Oslo Filharmonien i desember 2010